arnhem, rietema/davids


Op 25 juni 2011 vindt de Dag van de Architectuur plaats.  Architect Huub Pollmann geeft als onderdeel van deze dag een rondleiding in deze rolstoelvriendelijke, duurzame houtskeletbouwwoning.

Meer informatie over de dag van de architectuur en de rondleiding is te vinden op de website van De dag van de architectuur- Arnhem


Rolstoelvriendelijke woning

Duurzaam huis voor opgroeiend gezin met twee dochters waar de jongste dochter met beperking zich helemaal vrij kan bewegen. Dit heeft geleid tot een gelijkvloers woonhuis en een slaaphuis met twee verdiepingen. Bij de situering op de kavel is de tuin zo groot mogelijk gehouden. De woonkamer vormt het centrale punt. Daarin is een open keuken opgenomen die over de tuin uitkijkt naar het omliggende groen. Achter de woonkamer liggen de slaapkamer en de badkamer van de jongste dochter. Om transfers tussen de ruimtes mogelijk te maken is een rail aan het plafond aangebracht. Twee toegangen met schuifdeuren geven haar optimale bewegingsvrijheid met de rolstoel.

Dit duurzame huis is volgens de principes van ‘Passief  Bouwen’  ontworpen. Het is een huis van houtskeletbouw met wanden van verduurzaamd Syberisch Larikshout en gepatineerd zink (recyclebaar). Het dak bestaat uit natuurstenen leien. Een lange luifel begint bij een inpandig terras en eindigt bij de ingang. Deze luifel geeft intimiteit en verbindt de twee in elkaar grijpende volumes van het woon- en slaaphuis. De balklaag in de hal is bewust zichtbaar gehouden. In het hele huis is gekozen voor warme en vrolijke kleuren in verschillende tinten.Aanbrengen van mortelschroefpalen

Geïsoleerde funderingsbalken

Kanaalplaatvloeren

Prefabricage houtskeletbouw

TerHalle te Ahaus (D)

Montage op het werk in 4 dagen

Voorbereiding voor de buitenschil

Aanbrengen van gepatineerd VMZINK

Buitenafwerking nagenoeg gereed


Medio 2011 is de houtskeletbouwwoning in de Leihorst/Schuytgraaf te Arnhem opgeleverd. Het is een rolstoelvriendelijk en duurzaam gezinshuis. De woning is georiënteerd op het zuid-westen. Aan de oostzijde vrij uitzicht op een ecologische zone. Het houtskeletbouwcasco is in vier dagen opgebouwd door TerHalle uit Ahaus. Bij de hele afbouw zijn materialen toegepast, die te zijn hergebruiken volgens het principe Cradle to Cradle.

>Zie Flyer voor meer informatie

Werk in uitvoer - Davids

Model Davids