visie

Prachtig als een ontwerp tot in alle details klopt

Na twee praktijkgerichte bouwkundige opleidingen ben ik Architectuur op de Technische Universiteit in Delft gaan studeren. Hier was veel ruimte voor onderzoek en creativiteit. Architecten van ‘de Stijl’ als Rietveld, Duiker en Dudok hebben mij van begin af aan geïnspireerd te zoeken naar de kern, versieringen weg te laten en krachtige ruimtelijke oplossingen te realiseren. Hedendaagse architecten die ‘van binnenuit’ ontwerpen zijn Koen van Velsen en Jo Coenen. Ook auto’s, insecten, glaskunst of meubels zijn inspirerend. Bij ieder object komen uiterlijk, gebruik en techniek samen. Een ontwerp is echt geslaagd als het in alle details klopt.


Deze ‘Citroen avant traction’ is haast organisch vormgegeven. Het is een van de eerste voorbeelden waar aerodynamica en nieuwe techniek zo mooi toegepast werden.


De vloeiende lijn van de bloembladeren van de gele lis is van een perfectie die vanzelfsprekend lijkt. Als je het vertaalt in architectuur dan zie je pas hoe mooi de verhoudingen zijn.


Copier heeft ons denken over glas totaal veranderd. Zijn eerste ontwerpen waren vooral functioneel. Het mooiste vind ik zijn latere glasobjecten die haast natuurlijk lijken.


Het werk van architect en meubelontwerper Jean Prouve staat symbool voor de balans tussen materiaal, gebruik en kosten. Hij was een van de eersten die serieproducten en prefab-huizen ontwikkelde.